Lletres

Jo mateixa^^
Jo mateixa^^

Jo, l'Àfrica, us portaré, cada dissabte, llibres de tota mena: intriga, aventures, fantasia, romanticisme, drama, novel·la negra, etc. perquè no us canseu mai de llegir i li agafeu cada cop més gust!

 

NOVETATS:

Portada d'"El otro barrio"
Portada d'"El otro barrio"

EL OTRO BARRIO, D’ELVIRA LINDO

Argument

Ramón Fortuna, amb només 15 anys d’edat, veu com un cop inexplicable i salvatge de l’atzar canvia la seva vida i amenaça amb destruir-la. Contra l’evidència de sang vessada, Ramón sap que és innocent però la seva tasca, a l’inrevés que a les pel·lícules o novel·les de judicis, no serà demostrar la seva innocència, sinó desprendre-se’n una mica, alliberar-se dels llaços i mentides per les que va ser envoltat des de que na néixer. El Otro Barrio es troba a la perifèria de Madrid i s’aguanta en  la sensibiltat i la destresa narrativa d’Elvira Lindo.

 

Personatges

Ramón: és un noi normal i corrent, sobre protegit per les “seves mares”, que el mimen massa, una mica maldestre; encara que sempre procura caure bé a tothom. Odia el seu passat, i si li fan mal mai s’hi torna, ja que és molt pacífic.

Marcelo Román: és l’advocat de Ramón Fortuna, amable, trist i melancòlic pel seu passat. És un bon home que intenta ajudar a tothom per causes sentimentals i personals. És un personatge seriós i adult.

 

Personatges secundaris

Valentín: és l’”amic” d’en Ramón. S’aprofita d’ell, es riu a costa seva i li fa anar per on ell vol. La seva xicota és la Jessi, una noia que deixa que Valentín s’aprofiti d’ella.

Glòria: la seva germana. El cuida i se l’estima molt.

La seva mare: no en diu el nom. També el sobre protegeix.

Las Eche: dues germanes molt amigues de la mare que cuiden a Ramón com si fos el seu fill.

 

Hi ha molts més personatges:

El gordo de Minnesota, el seu pare, el gos Kevin (de las Eche), el Chino, Sara, la dona de Marcelo, Perico, Aníbal (el millor amic), Vicente, Francis, Zarzo i Sanchís, al que anomenen Silvester.

 

Curiositats

Els espais més significatius de la obra són:

“El parque de las Tetas”: un petit parc amb dos petits turonets que li donen aquest nom tan suggerent. Dalt del tot hi ha un petit monticle des d'on es pot observar tot Madrid.

El pis de Vallecas, el barri on viu Ramón: petit i sobrecarregat de mobles marrons, amb prou espai però massa ple del normal. No té res a veure amb el pis de Marcelo, un pis molt més gran tot blanc i molt més elegant i sobri.

El centre per a menors: un edifici on envien a Ramón després dels “assassinats”. Dorm en una habitació amb Aníbal, un noi malalt de SIDA amb el que trava una bona amistat.

 

L’acció pren lloc entre el 12 d’octubre de 1995 fins a tres mesos després.  El llibre va ser publicat el mateix any en que es situa el llibre.

D’aquest llibre en van fer una pel·lícula l’any 2000. Ramón Fortuna és interpretat per Jorge Alcázar i Marcelo Román, per Àlex Casanovas, el que està al bar del Cor de la Ciutat. El director és Salvador García Ruiz.

Per si ho voleu saber, el llibre té 191 pàgines (és molt curt), tres parts i dinou capítols.

 

 

 

Portada de "Dues veles per al diable"
Portada de "Dues veles per al diable"

Dos velas para el diablo; la novel·la més recent de la valenciana Laura Gallego García.

 

El llibre, escrit en primera persona i temps present, explica la història de Cat (Caterina), filla d'un àngel assassinat per un dimoni, que, després de la mort del seu pare, jura que no descansarà fins saber qui i per què va assassinar el seu pare. Des de la llunyana Polònia arriba fent autoestop fins València, on solia viure, per trobar-se amb el seu amic Jotapé i donar-li la mala notícia de la mort del seu pare.

Tot investigant coneixerà l'Angelo, un dimoni menor que l'ajudarà en la seva

recerca de respostes per diverses ciutats del món per descobrir -amb informació per part d'àngels i dimonis- tot el que vol saber.

Personatges principals

 • Cat (Caterina) és la protagonista del llibre. És la filla d'un àngel, Iah-Hel (Ismael), que és assassinat. Ella vol venjar la seva mort, així que recorre el món amb Angelo, un dimoni menor, per a trobar informació sobre aquesta mort. En un intent d'escapada, mor i enllaça el seu esperit amb Angelo, creient que és l'únic que pot guiar-la fins al túnel de llum, on no pot arribar pel jurament que va fer: no descansar fins venjar la mort del seu pare.
 • Angelo: Angelo és un dimoni menor que, per falta d'emoció en la seva llarguísima vida, decideix ajudar a Cat a buscar a l'assassí del seu pare, la qual cosa li fa entendre que està mes implicat en l'assumpte del que ell mateix pensava. AL final, li agafa cert afecte a Cat. Va ser, fa molt temps Shangó, (un altre dimoni), i va estar amb una dona humana fins a la fi de la vida d'ella.

 

Personatges secundaris

 • Juan Pedro: "Jotapé", com l'anomena Cat, és un sacerdot valencià que ajuda a Cat econòmicament durant el seu viatge, regalant-li una targeta de crèdit amb la qual pot obtenir diners per a pagar els mitjans que la duen d'un lloc a un altre.
 •  Ismael: pare de Cat. Originalment anomenat Iah-Hel, va canviar el seu nom angèlic a un d'humà una miqueta semblat: Ismael. Home pacífic que va dedicar la seva vida a buscar a Déu en totes les coses abans de morir a les mans d'un dimoni.
 •  Al llarg de la història apareixen moltíssims personatges secundaris (àngels i dimonis), però la llista és llarga i, a més, les seves aparicions són les que donen sentit a l'argument de la història: no és recomanable llegir sobre ells abans de llegir el llibre.

 

Alguns exemples de cada grup són:

Dimonis:

Nebiros, Alauwanis, Llucifer, Orias, Azazel, Astaroth i Nergal.

Àngels:

Gabriel, Miquel, Rafael, Raguel, Metatrón, Remeiel  y Uriel.

 

 

 

 

 

 Curiositats

 

 • Tota la novel·la està escrita en present i primera persona, exceptuant un interludi curt que està escrit en passat i tercera persona. El veritable nom de la protagonista és Caterina, però li agrada que li diguin Cat perquè així ho feia el seu pare abans de morir.
 • És la primera novel·la de Laura Gallego en la qual apareix València, la seva ciutat d'origen.
 • L'autora, Laura Gallego García, ha afirmat que Dues veles per al diable és un llibre únic, que no tindrà continuació perquè la història de la protagonista comença i acaba amb aquesta novel·la.
 • La història està dividida en catorze capítols, com la majoria dels llibres de Laura Gallego, ja que aquest és el seu nombre màgic. Només cent persones van poder asisitir a la presentació de la novel·la a Madrid. El sorteig d'entrades es va realitzar per Internet, en la pàgina web oficial del llibre.
 • En la novel·la, a més dels personatges principals, hi ha aparicions d'àngels i dimonis importants com Gabriel, Uriel o Miguel i Llucifer, Nebiros o Azazel.
 • L'autora va llegir, mentre preparava la història, el Llibre d'Enoc, un text apòcrif que parla sobre la Caiguda dels àngels al principi de l'existència.
 • Laura Gallego ha estat en gairebé totes les ciutats en les quals es desenvolupa el llibre. Fins i tot va anar a Florència (un dels llocs en els quals es desenvolupa la història) a propòsit per a documentar-se, buscant un palazzo semblant al de la madonna Constança del llibre.

 

 

 

 

 

Portada de "Nou diari del jove maniàtic"
Portada de "Nou diari del jove maniàtic"

NOU DIARI DEL JOVE MANIÀTIC, D’AIDAN MACFARLANE I ANN MCPHERSON

 

Argument

El llibre tracta de les vivències de Peter Payne, un jove hipocondríac de 14 anys molt preocupat per la seva salut, ser un aturat, pel certificat d’estudis de Secundària i per créixer. En aquest llibre hi ha respostes a moltes preguntes que els adolescents no s’atrevirien mai a fer. El tema principal de l’obra són els problemes de l’edat juvenil que pateixen els joves. També temes secundaris com les drogues, l’acne, etc.

 

Personatges

Peter Payne (protagonista): un setciències adolescent mig hipocondríac, tímid i desmanyotat (maldestre). És bastant bromista, li agrada fer comentaris enginyosos i ser original.

La seva mare: Jane Elspeth Margret. Té 35 anys “durant els darrers onze anys”, comenta el protagonista al llibre; es fica en la vida de Peter a tothora, però és tendra, sap escoltar els altres i no li fa gens de cas quan té problemes per dormir.

El seu pare: Anthony Tobias. Ningú sap la seva edat. És un controlador de plagues de professió i és graciós, bon mecànic, no para de fumar en secret, sempre parla de política i sap moltes coses.

La seva germana gran: Sally Beatrix. Té 17 anys, el seu color de cabell canvia a cada moment, és una manaire i està estalviant per comprar-se una moto. Li agraden els Backstreet Boys, The Moffatts, Alejandro Sanz, Sopa de Cabra i Els Pets.

La seva germana petita: Susie Jane. Té 12 anys, es preocupa pel que les seves amigues puguin pensar de la seva família, li agrada comprar, riu per qualsevol bestiesa i no obeeix les ordres de Peter.

El seu millor amic: Sam Sproggs. Té 14 anys però la major part del temps es comporta com si en tingués 4. Les bicicletes el tornen boig, les noies el troben atractiu, però les ignora, tracta de ser original, però no ho és, i li donen més diners a la setmana que a Peter.

Lligams romàntics: Cilla Jeffs. Té 14 anys i al llibre, Peter diu “perquè m’agrada: m’agrada i punt”.

Animals domèstics: la gata de Sally, que es moriria de fam si la mare no l’alimentés. Es diu Bovril, té 14 mesos i li cau el pèl.

 

Curiositats

Descripció de la casa: adossada, amb més badies que la costa sud. Amb ferros voltant les finestres, com en totes les altres cases de quilòmetres al voltant. Tres dormitoris i una caixa de sabates per a Susie. Taulells de color rosa a la cambra de bany. Emmoquetada per tot arreu. Pèls a l’habitació de la mare, per on ha estat la gata. La instal·lació de la cuina a cura del pare... i per això no està acabada del tot.

La seva habitació: hi ha un cartell amb “DINS I FORA”, a la banda de fora, i esquelet a la banda de dins. Llit amb tota la roba que gasta per terra, a la banda del darrere. Pintura groga del pare sobre l’empaperat bonyegut de la paret, fotografia d’un avió al costat del llit, cobert amb la fotografia de Pamela Anderson d’una revista de Sally. Llibres i còmics per tot arreu, oscil·lant des d’Astèrix fins a la Breu història del temps de Stephen Hawings: sembla bo, però encara no ha passat de la primera pàgina.

MOLLY MOON I L’INCRÏBLE LLIBRE D’HIPNOTISME, DE GEORGIA BYNG

 

Aquest llibre d’aventures trepidants en les quals l’afecte i l’amistat hi juguen un paper important és per als amants dels poders màgics i els trucs de la imaginació.

 

Argument

Molly Moon és una noia òrfena que viu a Briersville, en un orfenat anomenat Hardwick House. La Molly és una noia esprimatxada amb els ulls verds i el nas de patata. A l’orfenat tothom es fica amb ella, inclosa la seva professora de l’escola, la senyora Toadley, les dues encarregades l’orfenat i, sobretot, Hazle, una nena de l’orfenat. Tots excepte Rocky, el seu millor amic, la senyora Trinklebury i quatre nens menors de deu anys, Gemma, Gerry, Ruby i Jinx. Un dia, farta que tot el món es fiqui amb ella i després d’una dura discussió amb Rocky fuig cap a la biblioteca de Briersville, on troba un llibre d’hipnotisme escrit pel doctor Logan. Aquest fet li estimula a robar-lo per a llegir-lo a veure si així acaben els seus infortunis, i descobreix que té unes grans qualitats com hipnotitzadora, que li serveixen per a guanyar el concurs d’habilitats de Briersville i guanyar el premi en metàl·lic que li permetrà viatjar a Nova York a la recerca de Rocky, adoptat per la família Alabastar; no sense abans deixar hipnotitzades a la senyora Adderstone i a Edna perquè fossin bones amb la resta de nens de Hardwick House.

 

Personatges

Molly Moon: és una noia lletja que ningú aprecia i que és blanc de burles excepte d’unes poques persones. Després de trobar el llibre d’hipnotisme la seva vida canvia per complet i viu una gran aventura.

Rocky: és el millor amic de Molly. Va trobar el llibre del doctor Logan, abans que la Molly però no va dir res. És senzill i no es fica amb ningú.

Nockman: és el antagonista del llibre. Va ser maltractat de petit i ningú va tenir detalls amb ell, pel el que va acabar convertint-se en una persona dolenta i insensible. Molly i Rocky l’hipnotitzen perquè s’adoni del mal que ha fet que ha fet i el dany que hauria pogut causar perquè rectifiqui.

Senyora Adderstone i Edna: són les responsables de l’orfenat Hardwick House. Cap de les dues estima als nens. Són molt manaires i malcarades.

Pétula: És la gosseta de Molly. Li agrada xuclar pedres. Molly li va fer el favor de la seva vida quan la va hipnotitzar per a omplir-la de vitalitat.

 

Curiositats

El llibre és de l’editorial Cruïlla i té 349 pàgines. El vaig llegir quan tenia 10 anys i em va agradar molt perquè té molta imaginació i per ser un llibre senzill, curt i fàcil de llegir pel seu vocabulari, que no és gens difícil. Mentres l’estava llegit no podria evitar comparar la Molly amb Harry Potter. Al principi, els dos són infeliços, viuen en un lloc horrible i hi ha alguna cosa que canvia les seves vides. Si per a Harry Potter és la màgia, per a Molly és aquest llibre d’hipnotisme. Els dos són també anglesos. Però ja està: Molly Moon no és Harry Potter. No és un mal llibre i pot agradar molt als nens però no ha aconseguit el que ha fet Harry Potter: enganxar-los a la lectura però no només a nens sinó a adults. Harry Potter és intemporal i per a totes les edats, però Molly Moon no. És un llibre juvenil però a diferència de la majoria, és de qualitat, ja que hi ha molts llibres enfocats cap als joves que donen llàstima de llegir. 

 

 

Portada del llibre "Orgull i prejudici"
Portada del llibre "Orgull i prejudici"

ORGULL I PREJUDICI, DE JANE AUSTEN

 

Orgull i prejudici és segurament la novel·la més coneguda de Jane Austen, i encara avui és un dels llibres més venuts al Regne Unit. A diferència d’altres obres del segle XIX, conserva tota la vigència, i figura a les llistes dels llibres més llegits, ja des del dia en què es va publicar per primera vegada.

 

Argument

L'acció està situada al segle XIX al comtat de Hertfordshire, Anglaterra. Allà viuen els Bennet, una família força modesta que està composta pel senyor i la senyora Bennet, i les seves cinc filles: Jane, Elizabeth, Mary, Lydia i Kitty. La més gran aspiració de la senyora Bennet, personatge exagerat fins al punt de resultar còmic, és que totes cinc es casin amb homes rics, ja que, com ella mateixa diu a la seva filla Elizabeth: "ja em diràs quina altra cosa pot ocupar els teus pensaments quan tens cinc filles!". Per això, quan el misteriós senyor Bingley lloga Netherfield, la casa veïna, la senyora Bennet el presenta immediatament a les seves filles durant un ball. El senyor Bingley es guanya amb rapidesa l’estima de tothom i molt especialment de Jane, ja que és atractiu, solter i, sobretot, ric. El millor amic del senyor Bingley, el senyor Darcy, també té aquestes qualitats, però a diferència del senyor Bingley, que és amable i complaent, ell és orgullós i estirat. O almenys això és el que pensa la impulsiva Elizabeth, que se sent ofesa per ell per culpa d’uns comentaris que desprecien la seva bellesa. Així veiem com molt aviat, apareixen els dos components essencials de l’obra: l’orgull i els prejudicis.

 

Personatges principals

 

Elizabeth Bennet: és la protagonista de la obra. És la segona de les cinc filles dels senyors Bennet, i és la preferida del seu pare ja que ha heretat la seva intel·ligència i enginy. Segons una frase del llibre, “Elizabeth és d’una viva intel·ligència, d’una saviesa allunyada de tota pedanteria, el que li permet suportar serenament i amb indulgència l’estreta atmosfera provinciana que li ha tocat viure". Al principi, confosa per les primeres impressions, pensa que el senyor Darcy és un estirat i un home orgullós. Tanmateix, és prou sàvia i madura com per, amb el temps, superar els seus prejudicis.

 

Fitzwilliam Darcy: és el personatge masculí central de la novel·la. És un home intel·ligent, ric i tímid, que sovint sembla arrogant i orgullós als estranys, però posseeix sota d’aquesta façana un interior honest i bo. Inicialment, considera Elizabeth socialment inferior a ell, però descobreix que, malgrat les seves inclinacions, no pot negar els seus sentiments per Elizabeth. La seva primera proposició de matrimoni a Elizabeth és rebutjada a causa del seu orgull i el prejudici d’ella contra ell.

 

Personatges secundaris

Els personatges secundaris són la germana gran d’Elizabeth, Jane, que és tímida i dolça, Charles Bingley, l’home simpàtic i amable del qual s’enamora Jane, i la família Bennet: el pare, un cavaller anglès agradable, intel·ligent i sarcàstic, una mica excèntric; només pot divertir a costa de la seva "nerviosa" muller i les seves tres filles petites Mary, Kitty i Lydia. També podem trobar a la senyora Bennet, una dona que sempre s’està queixant, histèrica, frívola i poc intel·ligent, que només vol que les seves filles es casin amb un home ric. I després hi ha les tres germanes restants: Lydia, la més petita, és bonica, innocent i tossuda; és molt gandula i només es preocupa per satisfer els seus capritxos. Mary és seriosa i pensativa, una mica lletja, i se sent orgullosa dels seus coneixements. I Kitty és com la ombra de Lydia: la segueix a tot arreu i la imita en tot el que fa.

 

Opinió

A mi el llibre m’ha agradat moltíssim. És entretingut i molt interessant. Aquest tipus de llibres, a més de ser una forma com qualsevol altra de passar el temps, constitueix un excel·lent retrat de la societat burgesa de l’Anglaterra del segle XIX i no només això, sinó que també podem trobar aquí (com en qualsevol altre llibre de Jane Austen) una certa crítica al model social de llavors, amb una fina ironia que s’agraeix molt. Això ho trobem en qualsevol novel·la de Jane Austen, com per exemple L’Abadia de Northanger i Mansfield Park. Llegint aquests llibres sense prejudicis del tipus de "oh, la típica novel·leta romàntica" ens submergim completament en el món que ens pinta l’autora. No pretenc amb aquestes paraules menysprear el llibre, i respecto molt qualsevol gènere literari, perquè, al cap i a la fi, qualsevol llibre és susceptible de convertir-se en un company especial per a nosaltres.  Us animo a descobrir a aquesta magnífica autora.